ChatGPT: Wat is het en hoe gebruik je het?

ChatGPT is een veelbesproken onderwerp. Maar wat is ChatGPT nu precies en hoe kun je dit gebruiken? In dit artikel vertellen we meer over ChatGPT, het gebruik hiervan en waar je op moet letten.

Wat is ChatGPT?

De ChatGPT-bot is een AI-taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Het is een soort slimme computer die kan praten en teksten begrijpt. ChatGPT is ontworpen om met mensen te praten via tekstberichten, net zoals je met een vriend kunt praten via een chat-app op je telefoon. De AI is getraind op heel veel informatie, zoals boeken, artikelen en websites. Hierdoor heeft het veel kennis over verschillende onderwerpen. Het gebruikt deze kennis om te begrijpen wat mensen zeggen en nuttige antwoorden te geven.

Hoe gebruik je ChatGPT?

Je kunt gebruik maken van ChatGPT via je webbrowser. Hiervoor navigeer je naar de volgende website:
​​​​​​​https://chat.openai.com/
Op deze website krijg je de optie om in te loggen of te registreren. Wanneer je bent geregistreerd en ingelogd kom je op het onderstaande scherm terecht. Hier kun je meteen je vraag intypen in de zoekbalk onderin het scherm.

Image

Alle conversaties met de AI worden opgeslagen. Als je iets wilt vragen over een nieuw onderwerp, kun je linksboven in het scherm kiezen om een nieuwe chat te beginnen. ​​​​​​​Dit is belangrijk omdat de vragen die eerder in het gesprek zijn gesteld, het antwoord van een nieuwe vraag kunnen beïnvloeden wanneer je deze in hetzelfde gesprek stelt.

Waar is ChatGPT goed in?

ChatGPT kan van alles, echter zijn er een aantal onderwerpen waarin ChatGPT uitblinkt:

 • Het genereren van teksten en creatief schrijven
  Je kan ChatGPT vragen om een tekst te schrijven over een specifiek onderwerp, voor een specifieke doelgroep, met een specifiek aantal alinea's en woorden. Je kan ChatGPT ook inzetten voor uitleg over iets of om een mail te schrijven.

 • Vertalen
  Je kan met ChatGPT praten in elke taal en vragen om tekst te vertalen naar een andere taal. Dit kan ook in Google Translate, echter is de manier waarop ChatGPT teksten maakt veel menselijker en natuurlijker.

 • Complexe berekeningen maken
  ChatGPT is ook een rekenwonder. De AI is in staat om complexe berekeningen te maken en ook stapsgewijs uit te leggen, zolang je alle data maar meegeeft in je bericht aan de AI.

 • Expressies en functies
  Bij expressies en functies kun je denken aan een programmeertaal, maar ook aan Excel. Als je hulp nodig hebt bij het maken van bepaalde functies in Excel, kun je hier gerust hulp bij vragen via ChatGPT.

Je kan elke vraag stellen aan ChatGPT. De AI leert ook van alles wat er wordt gevraagd!

Waar moet je op letten?

Bij het gebruik van ChatGPT is het wel handig om op te blijven letten. Er zijn verschillende situaties die je wilt vermijden bij het gebruik van de AI.

 • Geef geen gevoelige informatie aan ChatGPT zoals wachtwoorden of andere persoonlijke data
  ChatGPT gaat hier niks mee doen, echter blijft de data altijd bewaard. Als er een data-lek ontstaat dan kunnen jouw gegevens hierdoor op straat komen!

 • Antwoorden kunnen fouten bevatten
  ChatGPT is niet perfect. De AI kan zichzelf tegenspreken, informatie missen of zelfs foutieve informatie geven. Kijk dus altijd het antwoord na voordat je het zomaar aanneemt.

 • Geen actuele informatie na 2021
  ChatGPT heeft geen actuele kennis over data na het jaar 2021. Dit betekent dat in een branche waar wordt geleund op wet- en regelgeving wat snel verandert, het voor kan komen dat je foutieve informatie krijgt.

 • Bevooroordeelde antwoorden
  De AI leert van menselijke informatie. Mensen kunnen racistisch zijn, discrimineren en een vooroordeel hebben. Het is mogelijk dat de AI dit heeft opgepakt en verwerkt in de antwoorden.
Heb je vragen over dit artikel? Neem dan gerust contact op met onze collega's van het automatiseringsteam, zij helpen jou graag!