Steunpakket banen en economie voortgezet

Corona

Het kabinet zal het steunpakket voor banen en economie doortrekken in het derde kwartaal van 2021. Ook worden er extra maatregelen getroffen om bedrijven te helpen met hun gegroeide schuldenlast. Dit heeft het kabinet besloten omdat er, ondanks de voorzichtige positieve vooruitzichten, toch nog veel onzekerheden zijn voor werkenden en bedrijven en ondernemers veel van hun reserve zijn kwijtgeraakt.

Voor dit plan trekt het kabinet nog eens 6 miljard euro uit. Daarmee komt de totale overheidssteun aan bedrijven en werkenden tijdens de corona-pandemie op 80 miljard euro uit. Daarbij wil het kabinet nogmaals benadrukken dat dit steunpakket mee-ademt met het omzetverlies van het bedrijf: hoe meer omzetverlies, hoe meer steun. Andersom geldt dus ook: naarmate de economie weer verder open gaat en bedrijven meer omzet kunnen draaien, zij ook uit de steunpakketten zullen groeien.

TVL, NOW, Tozo en TONK

Het kabinet is van plan de TVL (subsidie voor vaste lasten), de NOW (loonsteun), de Tozo (steun voor zzp’ers) en TONK (tijdelijke ondersteuning van noodzakelijke kosten) te verlengen in het derde kwartaal. Aanvullend zijn de maatregelen op een aantal specifieke punten versoepeld. Ben je benieuwd wat er precies versoepeld is voor een specifieke maatregel? Bekijk dan onze coronapagina.

Samenloop TVL en NOW

Vanaf NOW 3 (de subsidieperioden vanaf oktober 2020) zal de TVL niet meer meetellen als omzet voor de NOW. Hierdoor zullen veel werkgevers meer subsidie ontvangen. Met deze wijziging is een bedrag van ongeveer 1,5 miljard euro gemoeid.

Belastingmaatregelen

Ondernemers mogen later beginnen en langer doen over het aflossen van de belastingschuld die zij hebben opgebouwd vanwege de coronacrisis. Zij hoeven pas vanaf 1 oktober 2022 te betalen en krijgen vijf jaar de tijd. Ook zijn de voorwaarden om af te lossen verder versoepeld. Op dit moment hebben ruim 250.000 ondernemers uitstel van belasting voor een bedrag van 16 miljard euro. Een aantal andere belastingmaatregelen, zoals de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen en het onbelast kunnen vergoeden van reiskosten, wordt verlengd tot 1 oktober 2021.

Het kabinet verwacht wel van ondernemers dat zij vanaf 1 juli 2021 weer belasting gaan betalen.

Time Out Arrangement (TOA)

Mkb-bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis kunnen in aanmerking komen voor een lening van maximaal €100.000. Daarvoor heeft het kabinet in totaal 200 miljoen euro beschikbaar gesteld. Het krediet is onderdeel van het Time Out Arrangement (TOA). Lees meer over deze maatregel in onze blog “200 miljoen voor corona-doorstartkrediet mkb-bedrijven.”

Overige maatregelen

Hiernaast heeft het kabinet nog een aantal andere wijzigingen doorgevoerd in het steunpakket voor banen en economie. Lees hier het hele nieuwsbericht van de overheid.

Wil je informatie over bovenstaand of heb je een vraag? Bekijk dan onze coronapagina of neem contact met ons op!