Meewerkende kinderen

De zomervakantie begint bijna en je tiener wil wel een zakcentje verdienen in jouw onderneming nu hij of zij wat tijd over heeft. Of jij wilt graag dat jouw kinderen wat werkervaring bij jou opdoen. Maar waar moet je nou op letten bij meewerkende kinderen?

Wat voor werk mogen kinderen doen?

Wat jouw kind voor werk mag doen is afhankelijk van zijn of haar leeftijd.

  • 12 jaar: Kinderen van 12 jaar of jonger mogen niet werken. Ze mogen wel een klein klusje onder toezicht van een ouder doen en hiervoor wat zakgeld krijgen.
  • 13 of 14 jaar: Je mag alleen klusjes doen en helpen bij licht, niet-industrieel werk zoals vakken vullen in een winkel. Je mag meehelpen in de winkel of landbouwbedrijf van je ouders als het woonhuis en bedrijf één geheel vormen.  
  • 15 jaar: Je mag zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen, zoals vakken vullen in een supermarkt, reclamedrukwerk bezorgen of groenten en fruit plukken.
  • 16 of 17 jaar: Je mag bijna elk soort werk doen, zolang het maar niet gevaarlijk is. Het werk mag je niet verhinderen om naar school te gaan.
  • Vanaf 18 jaar gelden de regelingen voor volwassenen.
Loon/verdiensten

Voor kinderen tot en met 14 jaar is er geen vastgesteld minimumloon. Vanaf 15 jaar is de werkgever verplicht om minimaal het minimumloon te betalen.

Bruto uitbetalen

Je kunt ervoor kiezen om het loon of de verdiensten bruto contant uit te betalen. Er worden in dat geval geen belastingen ingehouden. Je kind moet dit bedrag wel aangeven bij de Belastingdienst. Dit bedrag wordt dan verrekend bij de inkomstenbelasting. Omdat het om kleine bedragen gaat, zal er geen naheffing ontstaan.

Kind op de loonlijst

Je kunt er ook voor kiezen om jouw kind(eren) op de loonlijst te zetten. In ruil daarvoor doen ze dan klusjes binnen jouw bedrijf en verdienen ze hun (zak)geld. Let er hierbij wel op dat het werk moet voldoen aan de regels voor kinderen van die leeftijd. Als jouw kind op de loonlijst staat, stijgen jouw kosten. Dat drukt op de winst en dus betaal je minder inkomstenbelasting. Voor jouw kind maakt het niet uit, want die werkt over het algemeen zo weinig uren dat het brutosalaris (nagenoeg) netto wordt uitgekeerd. Jouw kind moet wel belastingaangifte doen aan het einde van het jaar.

De hoogte van het loon mag je zelf bepalen. Want hoewel er wel een minimumloon bestaat, is er bij wet geen maximumloon vastgesteld. Je kind zou dus in principe € 25 per uur mogen verdienen. Dit is riant, maar wel toegestaan.

Fictieve dienstbetrekking

Als een kind minimaal 15 jaar oud is en de familieband overheerst, zal de Belastingdienst uitgaan van een fictief dienstverband. Je stelt namelijk andere regels aan je kind en zal anders omgaan met fouten. Daarnaast is het feit dat jouw kind daar werkt de belangrijkste reden dat het kind deze baan heeft gekregen.

Bij een fictief dienstverband moet je wel loonheffingsbelasting en premies inhouden en betaal je de werkgeversheffing ZVW voor het kind. Het kind is niet verzekerd voor de werknemersverzekering en betaalt daar niet voor.

Een vriend(in) of klasgenoot in dienst nemen

Je kunt er ook voor kiezen om een relatie van je kind in dienst te nemen. Voor het inzetten van derden zijn ook voorgaande regelingen van toepassing. Op de loonlijst zal voor de inzet van dit kind wel sociale premies worden ingehouden. Deze premies kan het kind later terugvragen bij de Belastingdienst. Bij het betalen van een brutobedrag zal het kind dit moeten opgeven bij de Belastingdienst.

Heb je nog vragen over meewerkende kinderen? Neem dan contact op met onze collega’s van de salarisadministratie!