Btw-nultarief op zonnepanelen voor particulieren vanaf 2023

Het kabinet heeft op Prinsjesdag voorgesteld om de btw op zonnepanelen per 1 januari 2023 af te schaffen voor particulieren. Het huidige tarief van 21% zal verlaagd worden naar 0%.

Voorwaarden btw-nultarief op zonnepanelen

Indien het voorstel door de Tweede en Eerste kamer wordt goedgekeurd, gaat het vanaf 1 januari 2023 in. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

  • De regeling is bedoeld voor alle particulieren en geldt voor zonnepanelen op of aan de woning en in de onmiddellijke nabijheid hiervan. Denk hierbij aan zonnepanelen op een schuur, garage of overkapping of op een aanpalend terrein.
  • Het verlaagd tarief is van toepassing op de kosten voor aanschaf, installatie, plaatsing en alle werkzaamheden welke noodzakelijk zijn voor montage en aansluiting voor de zonnepanelen. Ook het invoeren van zonnepanelen en intracommunautaire verwervingen vallen onder de nieuwe regeling.
  • De regeling is bedoelt voor zonnepanelen die elektriciteit opwekken uit zonlicht. Ook geïntegreerde zonnepanelen (welke tevens als dakbedekking dienen) vallen hieronder. Andere producten zoals zonnedakpannen, warmtepompen of zonneboilers zijn uitgezonderd.
  • De zonnepanelen dienen geplaatst te worden door een erkend installateur.

Waarom wordt het btw-tarief op zonnepanelen verlaagd?

Dit heeft meerdere redenen, te weten:

  1. Administratieve vereenvoudiging.
    Iedere particuliere zonnepaneelhouder moet zich nu bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer. Dit is voor zowel de Belastingdienst als de particulieren een hoop administratief werk, en daarbij krijgen particulieren te maken met allerlei btw-verplichtingen. Met deze maatregel kunnen particulieren btw-vrij investeren en hoeven zij zich niet meer bij de Belastingdienst te melden, hetzij voor de Belastingdienst weer werk scheelt.
  2. Stimulatie voor het aanschaffen van zonnepanelen.
    Met deze maatregel hoopt het kabinet de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren te stimuleren. Hoewel je de huidige 21% btw wel terug kunt vorderen, hoeft hier in de toekomst niet langer rekening mee te worden gehouden. Voor sommigen kan dit de doorslag geven om zonnepanelen aan te schaffen.

De gevolgen voor jouw onderneming

De nieuwe regeling raakt niet alleen particulieren, maar heeft ook gevolgen voor ondernemers in de bouw- en vastgoedbranche. Denk hierbij aan leveranciers, installatie-, onderhouds- en reparatiebedrijven, bouwondernemingen, woningcorporaties en vastgoedbeleggers. Deze ondernemers moeten vaststellen of er sprake is van één enkele of meerdere afzonderlijke prestaties bij gelijktijdige levering of verhuur van woningen en zonnepanelen. Ook moeten zij vaststellen en -leggen dat de zonnepanelen daadwerkelijk bestemd zijn om op een woning, of in de onmiddellijke nabijheid hiervan, bestemd zijn.

Uitbreiding van het btw-nultarief voor particulieren

Het toepassen van het btw-nultarief op zonnepanelen levert voor velen een voordeel op. Er wordt al gespeculeerd over het uitbreiden van het btw-nultarief naar bijvoorbeeld warmtepompen, zonneboilers en thuisbatterijen. Of dit ook daadwerkelijk zal plaatsvinden, is onbekend. De Belastingdienst zal begin 2024 de resultaten van de nieuwe regeling analyseren en evalueren. Mochten de resultaten als positief ervaren worden, is dit wellicht reden om te kijken naar de uitbreiding van het btw-nultarief.

Aanschaf zonnepanelen in 2022 of eerder

Van zonnepanelen aangeschaft in 2022 of eerder, met een factuurdatum vóór 1 januari 2023, kan de btw teruggevorderd worden. De aanmelding bij de Belastingdienst hiervoor dient uiterlijk 30 juni 2023 gedaan te worden. Heb jij zonnepanelen aangeschaft in 2022 of eerder? Wij helpen je graag met de btw-teruggave. Je kunt je hiervoor aanmelden via deze website of neem contact op met jouw klantmanager!
Heb je vragen over bovenstaande? Neem dan gerust contact met ons op!